4 jan 2008

ZZP Belasting

ZZP en Belasting
De zzp'er krijgt te maken met BTW (omzetbelasting) en inkomstenbelasting. BTW is geheel anders dan inkomstenbelasting, BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde, dat komt hier op neer: 19% van de prijs van uw product / dienst moet u afdragen aan de belasting. Deze belasting is echter niet om u te doen, maar de klant betaald deze belasting, wat u dus moet doen:


Uw verkoopprijs berekenen + 19%

Vervolgens draagt u 19% weer af aan de belasting, en zo houdt u weer uw verkoopprijs over.

Aan het eind van het boekjaar, of per kwartaal kunt u deze btw afdragen. Bent u een beetje slordig? Doe het dan per kwartaal, als u heel precies bent kunt u het beter per jaar doen, en het bedrag apart op een spaarrekening zetten, zo verdient u weer wat rente.


Als ZZP'er moet u ook inkomstenbelasting betalen. Daarbij moet u erop letten dat de belastingdienst u erkent als ondernemer, daarvoor moet u voldoen aan de ondernemerscriteria. Daarvoor moet de freelancer voldoen aan ondernemerscriteria kijk daarvoor op de website van de belastingdienst. Als u wel zelfstandige bent, maar de Belastingdienst erkent u niet als ondernemer, dan heeft u inkomsten uit overige werkzaamheden. Als de Belastingdienst u niet als zelfstandige beschouwd, dan heeft u inkomsten uit dienstverband.

Geen opmerkingen: